jueves, 9 de diciembre de 2021

Tarea Inicial #waytodisasterpjo #WTD

"El aprendizaje es experiencia. Todo lo demás es información"  Albert Einstein



Pregunta-guía: Con el siguiente proyecto vamos a tratar de responder a la siguiente pregunta...

¿Por qué Occidente dominó 
el Mundo en el siglo XIX?

    Objetivos:  organizar los grupos de trabajo y materiales. Hacer una evaluación inicial y una reflexión para ver qué conocimientos atesora el alumno y qué nivel de implicación con la actualidad y el mundo que le rodea y así adaptar la labor docente a los resultados obtenidos. Explicar el proyecto y crear los primeros materiales de producción propia.

    Temporalización:  dos sesiones de cincuenta y cinco minutos.

    Material necesario: ordenador o dispositivo móvil con conexión a internet, 8 folios doblados por la mitad que se convertirán en el diario de reflexión/aprendizaje, material escolar habitual (boli, lápiz, colores, etc.)

    Metodología: en este proyecto combinaremos el trabajo cooperativo y el individual.

    Usaremos las nuevas tecnologías y metodologías de aprendizaje en este camino basado en proyectos (ABP). Una metodología en la que vosotros, los alumnos sois los protagonistas, en el que aprenderéis a aprender, en el que trabajaremos las inteligencias múltiples y las competencias básicas, en el que usaremos la clase invertida, en el que crearemos un portfolio para albergar nuestros trabajos, nuestro diario de reflexión personal... 

    En fin, un proyecto que a buen seguro, os llevará a descubrir por vosotros mismos la esencia de este periodo de la Historia.

    Lo primero de todo vamos a conformar los gruposSerán de cuatro personas y los elegirá el profesor con ayuda de los alumnos, basándose en varios criterios tales como la capacidad, el liderazgo, la compensación académica y de género, etc. A cada grupo el profesor le asignará un nombre relacionado con esta época que vamos a estudiar.

    Y para empezar, y después de entregaros unos folios, iniciamos nuestra primera tarea:
    • Cread vuestro propio diario individual de reflexión, con los 8 folios entregados, doblados por la mitad a modo de cuadernillo. En la portada, poned: Diario de reflexión de "Fulanito de Tal" (vuestro propio nombre), 4º ESO. Història. Nombre del proyecto (Way to Disaster) Profesor Txema Gil. Y un dibujo, imagen o algo representativo del proyecto, dejándolo aseado y bien presentado.
    • En la página siguiente al título pondréis el ÍNDICE y allí, poco a poco iréis poniendo los ítems que después desarrollaréis. Y numerad las páginas.
    • En la primera hoja de vuestro diario de reflexión haréis el acta de constitución del grupo indicando la fecha, el nombre del grupo al que pertenecéis, los miembros del grupo que os acompañarán es esta aventura del aprendizaje y las firmas de cada uno de ellos. Especificad a qué os comprometéis en el grupo.

    En el grupo designaremos roles en este mismo momento y lo añadiréis al diario de aprendizaje en el acta de constitución del grupo. Los roles son los siguientes:

    • El coordinador del grupo: será el que supervise, detecte problemas, busque soluciones, el capitán y líder del equipo, que no se ocupa de nada en concreto, pero se ocupa de todo como el primero.
    • El secretario del grupo: será el encargado de los tiempos, de la organización de las sesiones que faltan y que quedan para los trabajos grupales, el que anotará en qué momento del trabajo de cada tarea está el grupo, animando a ponerse al día a todo el mundo y recordando los plazos. El blog del proyecto será su fuente de referencia fundamental y se leerá con detalle todas las entradas.
    • El informático: aquel que más habilidad tenga con los ordenadores será el encargado de los montajes de contenido digital, de subir los trabajos, de mantener activas las redes sociales del proyecto y de estar al tanto de los programas utilizados, verse los totorales, etc. 
    • El portavoz: encargado de la comunicación con el profesor y la voz del grupo cuando se haga un debate o cualquier otro aspecto similar. Encargado de del material de entregárselo todo al profesor cuando corresponda y de la forma que corresponda. Responsabel de la difusión en redes sociales y de la comunicación por correo con el profesor.
    Tened en cuanta que aunque tengáis adjudicado un rol, sois un grupo, un equipo y el éxito de todos es el objetivo fundamental. Hay que apoyarse mutuamente y fomentar el buen rollo y el buen ambiente de trabajo. Y si no podéis me lo decís en intervendré lo más pronto posible.



    TAREA GRUPAL

    Leed con atención el siguiente texto, todos y cada uno de los componentes del grupo.


    "Las palabras son testigos que a menudo hablan más alto que los documentos. Consideremos algunos vocablos que fueron inventados o que adquirieron su significado moderno en el período de sesenta años [1789-1848] [...]. Entre ellos están "industria", "industrial", "fábrica", "clase media", "clase trabajadora", "capitalismo" y "socialismo". Lo mismo podemos decir de "aristocracia" y de "ferrocarril", de "liberal" y "conservador", como términos políticos, de "nacionalismo", [...] "proletariado" y "crisis" (económica). [...] Y lo mismo "huelga" [...].
    Imaginar el mundo moderno sin esas palabras (es decir, sin las cosas y conceptos a las que dan nombre) es medir la profundidad de la revolución producida entre 1789 y 1848, que supuso la mayor transformación en la historia humana desde los remotos tiempos en que los hombres inventaron la agricultura y la metalurgia, la escritura, la ciudad y el Estado. Esta revolución transformó y sigue transformando al mundo entero."
    HOBSBAWM, Eric.: La era de la Revolución, 1789-1848, Barcelona, Crítica, 2005, pág. 9.

    Este texto nos da muchas pistas acerca de la importancia de los temas que vamos a trabajar. Después de leerlo, intentad responder a las preguntas. Primero reflexionaremos un poco individualmente y después contrastaremos y compararemos los resultados en grupo.
    1. ¿Serías capaz de establecer una relación entre los conceptos "industria", "fábrica" y "ferrocarril"?
    2. ¿Cómo explicaríais qué es el capitalismo?
    3. ¿Qué significado tienen los conceptos "socialismo", "proletariado" y "huelga"?
    4. ¿Qué entendemos por liberalismo?
    5. ¿Estás de acuerdo con el autor del texto cuando afirma que estas transformaciones han sido las mayores que ha experimentado la historia de la humanidad desde el Neolítico y las primeras civilizaciones? Justifica tu respuesta.
    Pienso, luego existo

    Después de contestar de manera común a las preguntas y haber consensuado una respuesta entre todos (en unos 10 o 15 minutos tiene que haber tiempo de sobra) lo comentaremos en clase en voz alta en un pequeño debate.
    TAREA INDIVIDUAL
    A continuación, e indicando en vuestro diario de reflexión TAREA 1 REFLEXIÓN INDIVIDUAL, deberéis contestar POR ESCRITO a las siguientes cuestiones. 

    Podéis seguir el orden de las preguntas y contestar numéricamente o bien hacer una redacción en la que las preguntas os sirvan de guía. Vosotros elegís. 

    Y si queréis reflexionar sobre algún otro aspecto relacionado que no se os haya preguntado, por supuesto que podéis hacerlo. Como se suele decir: quan més sucre, més dolç.
    1. ¿Por qué crees que se producen los cambios en la historia?
    2. ¿Conoces algún ejemplo de algún cambio rápido que se haya producido en el pasado?
    3. ¿Quiénes son los protagonistas de los grandes cambios históricos?
    4. ¿Qué cambios importantes observas en el mundo en el que vives? ¿Quiénes están intentando cambiar la realidad?
    5. ¿Cómo crees que el mundo se ha transformado desde la aparición de las máquinas?
    6. Si seguimos así... ¿Qué será de nuestro mundo?

    BUSCANDO LA EXCELENCIA


    Podéis leer un libro en el que se reflexiona sobre el origen de la Humanidad, el papel de las máquinas en el futuro que ha de venir. Sobre las transformaciones que vivimos... Y otras muchas cosas.

    El libro es Origen de Dan Brown.

    Si lo leéis, haced una reseña y entregádmela al siguiente correo electrónico: jm.gil@fundacionpjo.es 

    Para saber cómo se hace una reseña podéis consultar el siguiente enlace y seguir los pasos que se os indican. Escribirlo en un documento de word y enviádmela.


    --------------------

    "L'aprenentatge és experiència. Tota la resta és informació" Albert Einstein

    Pregunta-guia: Amb el següent projecte intentarem respondre a la pregunta...

    Per què Occident va dominar el Món al segle XIX?

    Objectius: organitzar els grups de treball i materials. Fer una avaluació inicial i una reflexió per veure quins coneixements atresora l'alumne i quin nivell d'implicació amb l'actualitat i el món que l'envolta i adaptar així la tasca docent als resultats obtinguts. Explicar el projecte i crear els primers materials de producció pròpia.

    Temporalització: dues sessions de cinquanta-cinc minuts.

    Material necessari: ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet, 8 folis doblegats per la meitat que es convertiran en el diari de reflexió/aprenentatge, material escolar habitual (boli, llapis, colors, etc.)

    Metodologia: en aquest projecte combinarem el treball cooperatiu i individual.

    Farem servir les noves tecnologies i metodologies d'aprenentatge en aquest camí basat en projectes (ABP). Una metodologia en què vosaltres, els alumnes sou els protagonistes, en què aprendreu a aprendre, en què treballarem les intel·ligències múltiples i les competències bàsiques, en què farem servir la classe invertida, en què crearem un portfoli per a albergar els nostres treballs , el nostre diari de reflexió personal...

    En fi, un projecte que de ben segur us portarà a descobrir per vosaltres mateixos l'essència d'aquest període de la Història.

    El primer de tot conformarem els grups. Seran de quatre persones i els triarà el professor amb ajuda dels alumnes, basant-se en diversos criteris com ara la capacitat, el lideratge, la compensació acadèmica i de gènere, etc. A cada grup el professor li assignarà un nom relacionat amb aquesta època que estudiarem.

    I per començar, i després de lliurar-vos uns folis, iniciem la nostra primera tasca:
    Creeu el vostre propi diari individual de reflexió, amb els 8 folis lliurats, doblegats per la meitat a manera de quadernet. A la portada, poseu: Diari de reflexió de "Fulanito de Tal" (el vostre propi nom), 4t ESO. Història. Nom del projecte (Way to Disaster) Professor Txema Gil. I un dibuix, imatge o alguna cosa representativa del projecte, deixant-lo endreçat i ben presentat.

    A la pàgina següent al títol posareu l'ÍNDEX i allà, a poc a poc anireu posant els ítems que després desenvolupareu. I numereu les pàgines.
    Al primer full del vostre diari de reflexió fareu l'acta de constitució del grup indicant la data, el nom del grup al que pertanyeu, els membres del grup que us acompanyaran és aquesta aventura de l'aprenentatge i les signatures de cadascun. Especifiqueu a què us comprometeu en el grup.

    TASCA GRUPAL

    Llegiu amb atenció el text següent, tots i cadascun dels components del grup.
    Les paraules són testimonis que sovint parlen més alt que els documents. Considerem alguns vocables que van ser inventats o que van adquirir el seu significat modern en el període de seixanta anys [1789-1848] [...]. Entre ells hi ha "indústria", "industrial", "fàbrica", "classe mitjana", "classe treballadora", "capitalisme" i "socialisme". El mateix podem dir d'“aristocràcia” i de “ferrocarril”, de “liberal” i “conservador”, com a termes polítics, de “nacionalisme”, [...] “proletariat” i “crisi” (econòmica). [...] I el mateix "vaga" [...].
    Imaginar el món modern sense aquestes paraules (és a dir, sense les coses i conceptes a què donen nom) és mesurar la profunditat de la revolució produïda entre 1789 i 1848, que va suposar la major transformació en la història humana des dels temps remots en què els homes van inventar l'agricultura i la metal·lúrgia, l'escriptura, la ciutat i l'Estat. Aquesta revolució va transformar i continua transformant el món sencer.
    HOBSBAWM, Eric.: L'era de la Revolució, 1789-1848, Barcelona, ​​Crítica, 2005, pàg. 9.

    Aquest text ens dóna moltes pistes sobre la importància dels temes que treballarem. Després de llegir-lo, intenteu respondre les preguntes. Primer reflexionarem una mica individualment i després contrastarem i compararem els resultats en grup.
    Series capaç d'establir una relació entre els conceptes “indústria”, “fàbrica” i “ferrocarril”?
    Com explicaríeu què és el capitalisme?
    Quin significat tenen els conceptes "socialisme", "proletariat" i "vaga"?
    Què entenem per liberalisme?
    Estàs d'acord amb l'autor del text quan afirma que aquestes transformacions han estat les més grans que ha experimentat la història de la humanitat des del neolític i les primeres civilitzacions? Justifiqueu la vostra resposta.

    Després de contestar de manera comuna les preguntes i haver consensuat una resposta entre tots (en uns 10 o 15 minuts hi ha d'haver temps de sobres) ho comentarem a classe en veu alta en un petit debat.

    TASCA INDIVIDUAL

    A continuació, i indicant al vostre diari de reflexió TASCA 1 REFLEXIÓ INDIVIDUAL, haureu de contestar PER ESCRIT a les qüestions següents.

    Podeu seguir l'ordre de les preguntes i contestar numèricament o bé fer una redacció on les preguntes us serveixin de guia. Vosaltres trieu.

    I si voleu reflexionar sobre algun altre aspecte relacionat que no se us hagi preguntat, és clar que ho podeu fer. Com se sol dir: com més sucre, més dolç.

    Per què creus que es produeixen els canvis a la història?
    Coneixeu algun exemple d'algun canvi ràpid que s'hagi produït en el passat?
    Qui són els protagonistes dels grans canvis històrics?
    Quins canvis importants observes al món on vius? Qui està intentant canviar la realitat?
    Com creieu que el món s'ha transformat des de l'aparició de les màquines?
    Si seguim així... Què serà del nostre món?

    BUSCANT L'EXCEL·LÈNCIA

    Podeu llegir un llibre on es reflexiona sobre l'origen de la Humanitat, el paper de les màquines en el futur que ha de venir. Sobre les transformacions que vivim... I moltes altres coses.

    El llibre és Origen de Dan Brown.

    Si el llegiu, feu una ressenya i lliureu-me-la al següent correu electrònic: jm.gil@fundacionpjo.es

    Per saber com es fa una ressenya podeu consultar el següent enllaç i seguir els passos que se us indiquen. Escriure'l en un document de word i envieu-me-la.

    DIFUSIÓ DEL NOSTRE PROJECTE

    Per difondre totes les tasques que anem produint i que el món sàpiga com estem treballant de bé (i compartir les nostres activitats amb la comunitat educativa per si els són d'utilitat) farem tres accions sobre això que haurem de realitzar de forma grupal , per això, en el grup designarem rols en aquest mateix moment i l'afegireu al diari d'aprenentatge a l'acta de constitució del grup. Els rols són els següents 

    • El coordinador del grup: serà qui supervisi, detecti problemes, busqui solucions, el capità i líder de l'equip, que no s'ocupa de res en concret, però s'ocupa de tot com el primer.
    • El secretari del grup: serà lencarregat dels temps, de lorganització de les sessions que falten i que queden per als treballs grupals, el que anotarà en quin moment del treball de cada tasca està el grup, animant a posar-se al dia a tot el món i recordant els terminis. El bloc del projecte serà la seva font de referència fonamental i es llegirà amb detall totes les entrades.
    • L'informàtic: aquell que tingui més habilitat amb els ordinadors serà l'encarregat dels muntatges de contingut digital, de pujar els treballs, de mantenir actives les xarxes socials del projecte i d'estar al corrent dels programes utilitzats, veure's els totorals, etc.
    • El portaveu: encarregat de la comunicació amb el professor i la veu del grup quan es faci un debat o qualsevol altre aspecte semblant. Encarregat del material de lliurar-ho tot al professor quan correspongui i de la forma que correspongui. Responsabel de la difusió en xarxes socials i de la comunicació per correu amb el professor.

    Tingueu en compte que encara que tingueu adjudicat un rol, sou un grup, un equip i l'èxit de tots és l'objectiu fonamental. Cal donar-se suport mútuament i fomentar el bon rotllo i el bon ambient de treball. I si no podeu m'ho dieu a intervindré el més aviat possible.

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario